De (zichzelf) coachende huisarts

 

Meer plezier en minder stress in uw praktijk. Effectieve en prettige communicatie met patiënten en collega's. Dat zijn de twee belangrijkste resultaten voor deze workshop in combinatie met een individuele nabespreking. 


** Zolang de huidige coronamaatregelen nog actueel zijn wordt de training online georganiseerd.
 

Leerdoel
  • U krijgt inzicht in wat coaching is en hoe deze werkwijze bijdraagt aan uw effectiviteit naar patiënten, medewerkers en collega's.
  • U leert enkele praktische coachvaardigheden waarmee u direct aan de slag kunt.
  • U reflecteert op uw eigen functioneren als huisarts en u wordt uitgedaagd om na te denken hoe u het vak verder wilt invullen.
  • U leert verandering van binnenuit te stimuleren door onder andere te praten over dromen, ambities en persoonlijke waarden.
  • In plaats van te oordelen vanuit een expertrol ontdekt u wat de kracht is van het toepassen van 70 procent nieuwsgierigheid en 30 procent oordeel.
  • U wordt uitgedaagd om speelsheid de praktijk binnen te brengen en deze energie aan uw bekende 'rol' toe te voegen.
Inhoud

De huisartsenpraktijk wordt steeds hectischer door een toename van het aantal taken en meer samenwerking met andere zorgverleners in grotere teams. Dat is voor velen leuk en uitdagend, maar brengt ook risico’s met zich mee. Want hebt u nog voldoende het gevoel dat u zelf de touwtjes in handen hebt en uw eigen keuzes kunt maken? Het verliezen van de passie voor het vak en burn-out ligt op de loer. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat de huisarts van nu in staat is om zichzelf te coachen. En dat is precies waar deze nascholing u bij helpt. U krijgt inzicht in de impact van een coachende basishouding en krijgt concrete coachvaardigheden aangereikt.

Binnen deze ervaringsgerichte workshop luistert u niet alleen, maar doet u mee. U leert en lacht én.. u komt daadwerkelijk in actie. Steeds wordt theorie gevolgd door oefenen, reflecteren op de ervaring en bespreken hoe dit direct binnen de praktijk van alledag kan worden gebruikt. Voor uzelf en voor anderen. Daarbij wordt u uitgedaagd om gesprekken niet ‘slechts’ zittend te doen. Het bewegen en het gebruiken van ‘het lijf’ opent nieuwe inzichten. Naast ratio dus ook voelen. Enkele thema’s die in de workshop de revue passeren:

  • Wat is uw droom/ambitie?
  • Wat is de kracht van het luisteren op drie niveaus?
  • Welke waarden drijven u?

U krijgt nieuwe inzichten die het werk leuker en minder stressvol maken. En die u bovendien direct kunt toepassen in uw communicatie met patiënten en collega's. Met de aangereikte technieken en manier van werken kan een 'spel' ontstaan tussen hen en u, waarbij u hen uitdaagt om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun situatie en daarvoor oplossingen te bedenken. Maar ook om te komen tot een keuze en deze zelf te realiseren. Met andere woorden, in plaats vanuit uw rol als 'oordelende' expert leert u juist veel meer vanuit nieuwsgierigheid te kijken en te luisteren naar de ander en van daaruit zijn/haar potentieel en verandervermogen aan te spreken.

Tijdens de workshop kunt u direct oefenen met en het reflecteren op de aangeboden leerstof. Zo wordt het leerproces versneld. De nieuwe inzichten en vaardigheden kunt u de volgende dag al binnen uw eigen praktijk toepassen. En om de transitie naar de praktijk te ondersteunen, wordt 1 tot 2 maanden na afloop van de workshop met elke deelnemer een individuele nabespreking gevoerd (telefonisch). Indien wenselijk kunnen in overleg met de trainer extra gesprekken voor € 150,- per uur worden gepland.

Praktische informatie

DoelgroepAios
Hid(ha)
Praktijkhouder
Waarnemer
Accreditatie3 punten
KostenLeden € 350,- / Aios € 250,- / Niet-leden € 700,-
Trainer(s)
Bijzonderheden

Ook op aanvraag: in company
Deze cursus is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op een door u gewenste locatie worden gegeven. U bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 5 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld.

Contact
Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met de LHV Academie of bel 085-0480072 / 06-28760293.

Algemene voorwaarden LHV Academie
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.