Zomerbrief van de voorzitter

De zomer gaat los deze week. Tijd om te genieten en in de rust te komen.
 
Zomerbrief van de voorzitter
Tijd om uit te rusten na een hectische periode. De druk heeft er behoorlijk op gestaan de afgelopen maanden. Corona was de deur nog niet uit of de volgende crises dienden zich aan; oorlog in Oekraïne, vluchtelingencrisis, energiecrisis, stikstofcrisis. Eén en al maatschappelijke onrust die zich stevig vertaalt in druk op onze praktijken en spreekuren.

En dat terwijl het al langer piept en kraakt in onze praktijken. Opvolgingsproblematiek, te krappe huisvesting, te veel onzinnige administratie, te hoge werkdruk in de ANW, te weinig tijd voor onze patiënten. Stevige signalen die krachtig voor het voetlicht zijn gebracht tijdens de actieweek “voor iedereen een huisarts”. Prachtig was het om met zoveel collega’s die vrijdagmiddag op het Malieveld te staan. Wat ik daarnaast ook inspirerend vond waren de verhalen in de media over hoe belangrijk en mooi ons vak is. Hoe de patiënten ons waarderen en hoe wij soms daadwerkelijk het verschil kunnen maken voor een medemens. Het maakte dat ik tussen al het gemopper en de boosheid weer wakker werd geschud en ook weer de mooie dingen van het vak kon waarderen.

Ik denk dat het belangrijk is dat we het mooie aspect van ons vak niet uit het oog moeten verliezen. Dat we uit kunnen gaan van onze eigen veerkracht en vindingrijkheid. Dat we met elkaar kijken naar wat er wél kan en goed gaat. Volgens mij zijn we als Friese huisartsen hierin al een mooi eind op weg. Het afgelopen halfjaar is het bestuur samen met Dokterszorg en betrokken huisartsen uit de regio’s flink aan het bouwen geweest aan een stevig fundament voor intensievere samenwerking binnen de provincie, aan een stevige en slagkrachtige regio organisatie. Het bundelen van alle Friese krachten zodat we zelf mogelijkheden kunnen gaan creëren om in gezamenlijkheid de uitdagingen van de komende jaren te trotseren.

Daar ben ik trots op en daar zie ik heel veel mogelijkheden ontstaan. Ik hoop van harte dat de minister en de politiek ons nog iets gaat brengen, maar in de tussentijd gaan we niet stilzitten en nemen we zelf in Friesland het roer in handen!

Ik wens jullie allen een hele goede en inspirerende zomer toe, geniet van je geliefden en je welverdiende rust.