Van werkdruk naar werkgeluk: mentor-menteeprogramma

 
Van werkdruk naar werkgeluk: mentor-menteeprogramma
Om jonge huisartsen een stevige start te geven, start Huisartsenkring Friesland, in navolging van een aantal andere kringen, met het mentor-menteeprogramma. Dit programma dat vóór en dóór huisartsen is, is in Oost-Nederland ontwikkeld en blijkt al jaren een succes.

Mentee: “Mijn mentor had veel ervaring op andere vlakken dan puur het huisartsenvak, bijvoorbeeld bestuurservaring, onderwijservaring en ondernemerservaring. Hier heb ik veel van kunnen leren”.

Mentor-menteeprogramma in het kort
In het programma worden jonge en ervaren huisartsen vrijwillig aan elkaar gekoppeld. In 9 maanden tijd werken zij aan de hand van gesprekken aan de vragen (die zijn omgezet in doelen) van de jonge huisarts. De koppels krijgen begeleiding van een externe procesfacilitator die verbonden is aan de huisartsenopleiding in Utrecht. Vragen die centraal kunnen staan zijn: hoe creëer ik meer balans in mijn werk – privé? Hoe kan ik mijn ambities combineren? Wil ik een eigen praktijk of werk ik liever als waarnemer of Hidha? Wat voor rol kan ik hebben in een Hagro?

Uit evaluaties in regio’s waar het programma afgelopen jaar heeft gelopen, blijkt dat zowel mentor als mentee het programma positief beoordeelden:

Mentee: ‘Het is fijn om vertrouwelijk te kunnen sparren met iemand die het vak van binnenuit kent, zonder dat er belangen meespelen. De gesprekken hebben mij perspectief gegeven.’

Mentor: ‘Het waren leuke en inspirerende gesprekken. Ondanks het feit dat wij ons in verschillende fasen in onze carrière bevinden zijn de dilemma’s heel herkenbaar.’

Meedoen als mentor of mentee?
Lijkt het u leuk om deel te nemen als mentor of mentee? Naar verwachting starten we in februari 2021 samen met een aantal andere kringen het mentor-menteeprogramma. Medio/eind november kunt u een brief van de kring verwachten met daarin meer informatie over aanmelding. Mocht u uw interesse al eerder willen aangeven, dan kunt u een mail sturen naar huisartsenkringfriesland@lhv.nl. Kosten voor deelname aan het programma voor mentees bedraagt €150.

Vragen
Heeft u een vraag over het programma, neemt u dan contact op met Neneh Blömer (beleidsmedewerker LHV), telefonisch per 085 – 048 01 01 of per mail huisartsenkringfriesland@lhv.nl.

Portefeuillehouders: Elzelyne Balkema en Dave van den Bremer