Kerstboodschap van de voorzitter

 
Kerstboodschap van de voorzitter
De laatste paar weken van het jaar nodigen altijd uit tot een moment van reflectie. Juist nu in deze bizarre tijd waar we middenin zitten, is het belangrijk om even stil te staan bij en je te verwonderen over de waan van ons dagelijks bestaan.

Wat een bijzonder jaar hebben we achter de rug. Als iemand vorig jaar rond deze tijd de situatie had voorspeld waar we nu al maanden in zitten hadden wij als dokters waarschijnlijk het advies gegeven om de antipsychotica op te hogen….

Wat mij vooral opvalt als ik terugkijk naar het afgelopen jaar,  is de enorme flexibiliteit, continuïteit  en daadkracht die wij als Friese huisartsen hebben waargemaakt. Ik denk dat eenieder de chaotische periode van begin maart nog helder op het netvlies heeft. Ontploffende groepsapps over richtlijnen die soms wel per uur werden aangepast. In hele korte tijd de triage, werkwijze en complete praktijkvoering moeten aanpassen, zowel voor de dagpraktijk als voor de ANW. Veilig werken voor jezelf, je personeel en de patiënt; hoe doe je dat?  Telefoons die roodgloeiend stonden en onze assistentes die keihard hebben gewerkt om al onze mensen te woord te staan, gerust te stellen  en de rust te bewaren. Daarna een periode van relatieve rust op het Covid-front, maar voor ons gevuld met achterstallig onderhoud van uitgestelde zorg. In het najaar kregen we vooral te maken met uitval van praktijken en personeel wachtend op een testuitslag met alle gevolgen van dien. Nu als toetje van dit jaar wederom een lockdown, waarbij we met z’n allen weten hoe hard dit onze meest kwetsbare patiënten raakt.

Als ik terugkijk op dit jaar zijn we er in al deze fasen steeds weer in geslaagd om ons aan te passen, om in een razend tempo de zaken anders in te richten en de zorg voor onze patiënten stevig overeind te houden. Daar mogen we trots op zijn. Trots op de goede samenwerking en saamhorigheid. Trots ook op hoe goed we onze zaken als Friese huisartsen op orde hebben.  Een goed functionerend HAROP met bevlogen mensen in ons CBT, de nauwe samenwerking tussen het FHV bestuur en Dokterszorg en de stevige ondersteuning vanuit het regiokantoor van de LHV. Dat heeft gemaakt dat er behalve crisismanagement ook voortgang geboekt kon worden op alle lopende niet-Covid gerelateerde zaken.

Ik kijk terug met een “moe maar voldaan gevoel”. Voldaan over wat we aan werk hebben verzet, moe omdat ik merk aan mezelf en aan de mensen om mij heen dat deze lange periode van “snel schakelen” zo langzamerhand  zijn tol begint te eisen. We zijn er nog niet, we moeten het met z’n allen nog even volhouden, maar er gloort licht aan het einde van de Covid-tunnel en is ons aller hoop gevestigd op een snelle komst van de vaccins. Ook hier zullen we de komende maanden gezamenlijk onze schouders onder gaan zetten. Ik hoop oprecht dat we elkaar komend jaar weer snel “live” kunnen ontmoeten, dit jaar niet bij de traditionele nieuwjaarsborrel, maar wellicht ergens in het voorjaar  bij een “post-Covid” huisartsenborrel.

Ik wens  jullie allen ondanks de beperkingen een hele fijne en bijzondere Kersttijd toe met tijd en ruimte om samen met je dierbaren terug te blikken op een bijzonder jaar,  om uit te rusten, nieuwe inspiratie op te doen en op te laden voor de komende maanden waarin er opnieuw veel van ons gevraagd zal worden. Daarnaast wens ik jullie allen een gelukkig en vooral ook gezond 2021!

Hartelijke groet,

Karin Groeneveld, voorzitter